Feminism

Samhället är designat för män

3 mars 2019

Jag läste en så bra krönika på ETC idag. Den handlade om hur Internationella kvinnodagen (som infaller på fredagen) ska handla om att lyfta fram kvinnor och komma fram till lösningar på ojämställdheten i samhället. Skribenten Hanna Strömbom lyfter fram hur åsidosatta kvinnor är inom medicinsk forskning. Och om hur mycket ansvar kvinnor själva förväntas ta.

Om du ska genomgå något smärtsamt på sjukhuset så kommer läkare att presentera vad som ska hända och ge dig lämplig smärtlindring. Men gravida förväntas inför sin förlossning på egen hand skaffa sig en mindre utbildning i ämnet och gärna konstruera ett ”förlossningsbrev” som talar om hur det ska gå till – fastän förstagångsföderskorna knappast kan veta vad de har att vänta sig.

”Ett alternativ som erbjuds är sterila kvaddlar. Sterilt vatten sprutas in under huden med stor smärta som följd. Smärtan ska leda till att kroppen pumpar ut endorfiner som i sin tur ska verka smärtstillande. Om det erbjuds i andra sammanhang? Inte vanligtvis. Om det hjälper? Oklart.”

Hon jämför en förlossning med en långsam amputering av ett finger. Strömbom refererar till en bok av Caroline Criado Perez, som skrivit en bok om hur kvinnor åsidosätts i samhället. Vissa saker är så normaliserade i vår kultur att vi inte ens ifrågasätter dem. Det är klart att det bara är bilder av män på sedlar, inget konstigt med att det är mycket vanligare att kvinnor som fått hjärtattack feldiagnostiseras, den vanliga iPhonen är designad efter en hand som är större än en medelstor kvinnohand, Google assistant är programmerad att förstå mansröster (det är DÄRFÖR vår lyder Magnus, men inte mig!), snöplogande är anpassat efter mäns sätt att transportera sig, kvinnor är gravt underrepresenterade i historieböcker OCH SÅ VIDARE.

Det här kan tyckas vara småsaker, men tillsammans bildar de en kultur där mannen är normen och kvinnan den som måste anpassa sig till ett system designat för någon annan. Detta är såklart ingen ond konspiration som ligger bakom det här, men ändå en orsak att ifrågasätta och förändra. Det första steget är såklart att bli medveten om hur världen ser ut.

Feministiska handlingar
Ångra sitt moderskap

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Filippa 4 mars 2019 at 00:14

  Konspirationen ör måhända inte uttalat ond eller medveten i de flesta fall, men ofta är den det också. När vi ändå är inne på förlossning: om en man genomgick en stor bukoperation där alla lager i magen skars upp, tror ni han 1. skulle bli sjukskriven 2. noga instrueras att absolut inte lyfta något tungt på två månader 3. slippa förväntas kunna ta hand om bebis till 100% omedelbart efter? Men nej, kejsarsnitt är ju inget att bli sjukskriven över…

  • Reply Peppe Öhman 4 mars 2019 at 17:14

   PRECIS! Så otroligt att smärta bara är en naturlig del av kvinnans liv.

 • Reply s 4 mars 2019 at 01:45

  Hur vill du att mansrollen ska se ut då? Jag skulle gärna vilja ha ett jämställt samhälle, men på något vis är det oerhört svårt att föreställa sig ett sådant samhälle.

  • Reply Peppe Öhman 4 mars 2019 at 17:15

   Tänker att det just i rollerna som problemen. Om alla fick leva utan regler på hur de ska uppföra sig enligt kön tror jag att världen skulle vara bättre och mer jämställd.

   • Reply s 5 mars 2019 at 09:10

    Jag tänker nu mera på privatlivet. Visst, jag vill ha samma möjligheter som män, men samtidigt har jag märkt att jag ändå förväntar mig att män klarar vissa saker och har vissa egenskaper. Paradoxalt, jag vet.

    Sen sa ju Marilyn Monroe att ”those women who want to be equal with men lack ambition” och jag tycker att det ligger nåt i det. Kvinnans ställning ska förbättras, men män ska inte vara förebilden

    • Reply Peppe Öhman 5 mars 2019 at 11:21

     Jag fattar! För mig innebär ”equal” att kvinnor och män och alla andra ska ha samma rättigheter och möjligheter, inte att alla ska bli som män. Vilka egenskaper är det det som du förväntar dig av män, men inte av kvinnor?

     • s 7 mars 2019 at 10:36

      Ska vi nu säga så här: vill du ha en livspartner som är man bara för att den har en manskropp eller vill du leva med en man pga något mera än så? Tänker nu på personlighetsdrag som förknippas med män eller vissa saker män brukar vara bättre på och vara mera intresserade av. Jag har själv märkt att det här inte är nån enkel fråga. Och det gäller också andra ute i samhället. Kanske det beror på att det är lättare att förhålla sig till omvärlden om man har vissa indelningar och förutfattade meningar. Sedan har det ju visat sig att högre chefer oftast varit män,men börsbolag som har en kvinnlig chef har visat sig klara sig bättre. Då könet har haft betydelse, bara inte på det sättet som patriarkatet kansle förväntade sig.

     • Peppe Öhman 7 mars 2019 at 18:37

      Jag förstår vad du menar. En drömvärld är ju en sån där kulturen är så öppen att man inte främst blir kär i ett kön eller en könsroll, utan i en person. Tänker att många könsroller är inlärda snarare än biologiska?

 • Reply Christa 6 mars 2019 at 01:19

  Måste säga att dina solglasögon är enormt snygga. Varifrån är de?

  • Reply Peppe Öhman 6 mars 2019 at 12:56

   TACK! De är Gucci. Tycker väldigt mycket om dem.

  Leave a Reply