baby Gravid

Kalla föräldrar vid namn

5 mars 2019

Hej! Helt orelaterat till inlägget detta, men jag är väldigt intresserad av det att ens barn inte kallar sina föräldrar för mamma/pappa osv, utan istället vid föräldrarnas namn. Nu är jag i det skedet av livet att jag inte planerar att skaffa barn ännu på länge, tidigast kanske om fem år, och även om jag såklart inte vet hur jag komme känna då, så känns det just nu som att jag hellre skulle kallas vid namn, än för ”mamma” av mina barn, fastän jag kommer anse mig själv vara en mamma. Hur har det blivit så hos er, och tror du det påverkar familjedynamiken på något sätt? Eller har du några andra tankar om saken? Som sagt, undrar bara utav intresse, är inte så insatt.

För oss tror jag att det handlade om en enorm identitetskris för mig när jag blev gravid med Vidar. Jag ville inte att livet skulle förändras och absolut inte att min och Magnus relation skulle bli annorlunda. Vi lovade varandra att aldrig kalla den andra för mamma/pappa. När Vidar sen föddes hörde han mig kalla Magnus för Magnus och mig för Peppe och så blev det. Fast om jag minns rätt hade han en period där han kallade oss för Pappa och Peppe. Kan liksom fatta logiken. På motsvarande sätt kallar Majlis oss ibland för Mamma och Magnus. Men oftast blir det Peppe och Magnus.

Så länge Magnus inte kallar mig för mamma (Diana är hans mamma) är jag fine med det mesta.

Nio år som mor
Ångra sitt moderskap

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Annika 6 mars 2019 at 09:09

  Min syster (som är äldst och satte tonen för oss andra två) hade en period där hon sa Anita och Den om mor och far. Far blev även kallad Sars ett tag eftersom hon hade problem med f-ljudet. Men när min bror och jag came around så hade alla lärt sig och det blev mor och far per automatik. Mina dagiskompisar trodde dock ett tag att min mor hette Mor och kunde ropa ”nu kommer Mor” när hon skulle hämta mig xD

  Jag har inte funderat så mycket på det själv men tror att jag kommer ha väldigt svårt att identifiera mig som en mamma. En mor skulle nog funka bättre för mig!

  • Reply Peppe Öhman 7 mars 2019 at 07:50

   Typiskt storasystrar! Älskar också mor och far. Ska försöka få våra barn att kalla oss det. KRAM

 • Reply Johanna 6 mars 2019 at 10:42

  Förstår att man inte vill bli kallad mamma/pappa av sin partner. Skulle inte godkänna att min man sa ”går du och hämtar mjölken mamma?” och rikta frågan till mig. Däremot tycker jag det är ok att han säger mamma då han talar med vår dotter om mig. T.ex ”mamma är på jobbet nu, hon kommer hem till maten” Vår dotter kallar alltså oss mamma och pappa men vi säger våra namn då vi talar med varandra. Är också mån om att vi ska ha en relation som bygger på att vi är ett par i första hand. Vill ju att min man ska se mig som hans fru i första hand och inte som mamma. Däremot är jag gärna mamma åt min dotter.

  • Reply Peppe Öhman 7 mars 2019 at 07:51

   No judgement här! Håller med dig i allt. Hos oss blev det bara så att barnen kallar oss vid förnamn. Ej strategi.

  Leave a Reply