Länkar

Är influencers trovärdiga?

6 mars 2019

Igår kollade vi på ett tv-program med mycket reklam (okej okej, det var Paradise Hotel. Tänkte förklara mig med att Magnus är vän med programledaren, men handen på hjärtat skulle vi antagligen kolla annars också). Det slog mig i alla fall hur skrattretande och gammaldags den mesta reklamen är. En skådespelare som får betalt för att låtsas vara en kvinna som färgar håret med en viss hårfärg och är OTROLIGT nöjd med denna. Inga gråa hår längre! Vem köper en produkt för att en skådis låtsas vara en person som gillar produkten? Allt är bara hittepå.

Där satt jag belåtet och tänkte på hur mycket mer trovärdiga influencers är som i alla fall har sin egen trovärdighet att utgå från. Man kan liksom inte ljuga hur mycket som helst ifall ens starkaste resurs är ens egen kredibilitet. Eller så resonerar jag när jag gör samarbeten på blogg och insta. Inte ljuga alls. Sen läste jag om det här experimentet som två journalister på Resumé gjort och blev nedslagen.

Journalisterna hade skapat en uppenbart fejkad Instagramprofil som utgav sig från att vara konstnär som ville göra reklam för sin konst. I det här fallet var konsten en pixlad röv. De influencers som gick med på samarbetet tokhyllade konstverket och de allra flesta struntade i att märka samarbetet som reklam. Alla fick dessutom en skrattretande liten summa i arvode trots att de ursprungligen ville ha mycket mer. Detta var så ledsamt att läsa. Fattar ju #inteallainfluencers men det här var en påminnelse om att man inte ska tro på allt man läser, eller vad folk säger.

Nu slår det mig att detta kanske är kapitalismens första dödsryckningar. Eller en förvandling till ett system där vi inte uppmanar andra eller oss själva att köpa grejer vi egentligen inte behöver.

Veckans läsning, lyssning och tittning
Veckans läsning, lyssning och tittning

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Åbomamma 6 mars 2019 at 23:35

  Vilket nedslående experiment! Gammal hederlig källkritik, som dammiga hissalärare alltid har försökt lära ut, är oerhört viktig att komma ihåg idag, både för influencers och för oss mediakonsumenter. Allt är verkligen inte vad det ser ut att vara.

  • Reply Peppe Öhman 7 mars 2019 at 18:32

   Håller med till tusen! Så otroligt viktigt att alla lär sig kolla källor.

 • Reply Alexandra 8 mars 2019 at 12:14

  Nästan mållös efter att läst Resumés juttu. Hade på känn att det är dåligt med att kolla upp källor å sånt men så här, oj oj.. Bekräftar ändå lite den känsla jag haft ett tag, att vissa delar av sociala medier håller på att bli ”en i mängden” finns liksom inget häftigt med reklam på Instagram eller Facebook. Att nån gör ett samarbete so what liksom. De som gör det cashar in på otroligt små summor och utan att göra nån bakgrunds check, tar vad man får liksom.
  Det är väl bara att vänta och se vad som blir nästa grej, samarbete på insta är nog snart out.

 • Leave a Reply