Jobb Tips

Få folk att minnas det du sagt

12 mars 2019

Jag är fortfarande otroligt förkyld om någon undrar. Enligt min egen självbild är jag aldrig sjuk, men sedan vi flyttade till USA har jag haft bihåleinflammation, halsfluss och nu denna dunderförkylning. Jag måste tydligen omvärdera min bild av mig själv nu när jag ligger här i sängen under två duntäcken, omgiven av näsdukar, choklad, Dayquil och självömkan.

Jag lyckades ändå skrapa ihop mig själv för att tillsammans med klippan Marianne dra två Friday Lab-sessioner. Vi drog igång min favoritmodul där vi pratar om varumärken (förr talade man om anseende eller rykte), hisspitch, nätverkande och storytelling. Ingen människa är såklart en vara eller en produkt. I praktiken går det ut på att identifiera vilka styrkor och värderingar vi har, hur folk uppfattar oss (en uppgift är att fråga runt), vad folk ber en om hjälp med (och om det är något vi vill vara expert i) och om varumärket korrelerar med ens värderingar. Hur vill vi att folk beskriver oss när vi inte är där.

Storytelling är kanske 2010-talets mest uttjatade begrepp, men det går inte att komma ifrån att allt handlar om historier. Skillnaden är bara att vissa är bättre på att berätta dem än andra. Av någon orsak lär vi oss i skolan att berättelser är mindre fina än att stapla upp fakta. Det är helt fel. Vill man att lyssnarna ska komma ihåg det man sagt lönar det sig att måla upp en så tydlig bild att de lever sig in i historien. Beskriv känslan, färgen, lukten, värmen osv Fundera på vem du talar med/till och hur

Gällande nätverkande är mitt bästa tips att se folk som potentiella kompisar istället för att fundera på hur de kan vara till någon nytta. Mer om det och den svagaste länken pratar vi om i den senaste podden.

Orka vara författare
Veckans läsning, lyssning och tittning

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Maria 12 mars 2019 at 23:18

  Tack tack tack! Varför har jag inte kunnat tänka ut det själv? Att nätverkandet ska handla om att bli kompis? Självklart! Och att vara en kompis. En liten liten justering i mindset.
  Krya på dig!

  • Reply Peppe Öhman 13 mars 2019 at 13:58

   Tycker själv att ”Nätverkande” kan låta så cyniskt, men kompisar vill man ju ha. Och tack! Mår lite bättre redan.

 • Reply Jennifer 13 mars 2019 at 02:28

  Jag tänker att det bara betyder en sak: LA-luften är helt enkelt inte för dig. Nordens friska vindar däremot 😉

  Hur som helst bra jobbat att du fixade två långa sessioner med FridayLab. Och gillar hur du alltid har så bra svar <3

  Krya på dig! (Blåser lite finsk luft mot LA…)

  • Reply Peppe Öhman 13 mars 2019 at 13:34

   haha, bara för mig att flytta till Helsingfors då! Och Friday Lab är så kul att jag mådde bättre efteråt 🙂 Kram

 • Reply Anna 13 mars 2019 at 09:56

  Men så roligt att ni blåser liv i den här podden igen! Tycker mycket om den! Men vilket Ted Talk är det som ni refererar till? Hade svårt att höra namnet… Och håller med Jennifer, kan absolut vara så att immunförsvaret tar stryk av att flytta till ett annat land och försöka sig på att leva där, så har det varit för mig iaf. Tips att kanske kolla både järn och vita blodkroppar… Ha en fin vecka!

 • Leave a Reply