Böcker Jobb Personligt Skriva

Orka vara författare

21 mars 2019

Tack för era svar på inlägget om lycka! Tyckte mycket om att läsa dem. Jag håller med om allt, att tacksamhet gör en lycklig och sociala medier sällan gör det. Jag är själv en lycklig människa. Tror att det beror på en del tur och en del skicklighet. Jag känner dagligen en stor tacksamhet för att få bo på den här magiska platsen, tänk att jag dessutom får rida, springa, hänga så mycket med familjen, resa bort med vänner och att det igår surrade en kolibri utanför sovrumsfönstret. Jag älskar verkligen mitt liv. Det känns lite obehagligt skrytigt att skriva det, men nu gjorde jag det ändå. Jag brukar faktiskt försöka tona ner min lycka för att inte provocera folk. Kanske också för att det finns nåt slags uppfattning om att smarta människor är ledsna och ångestfulla människor. Dum och glad, det är jag!

Det sagt var jag olycklig igår. På grund av olika orsaker (som inte har med mig att göra) blev hästboken lite försenad och igår skickade jag äntligen in det redigerade manuset. Det har varit en svår process att skriva den här boken. Jag känner alltid tvivel och ångest innan en bok ska i tryck, men den här gången känns det extra jobbigt.

Jag älskar att vara färdig, men avskyr också att boken inte längre är min när den kommer från tryckeriet. När den finns i bokhandlar ska plötsligt andra människor ha åsikter om den. Vill alltid fräsa, ”Men skriv en bättre bok själv då!” åt amatörkritiker, men det gör jag såklart aldrig eftersom det är pinsamt med författare som offentligt berättar HUR andra människor ska läsa deras böcker.

Att skriva skönlitterärt är, för mig, så mycket per privat än att skriva blogg, krönikor, essäer eller andra texter. Igår när det var som mörkast funderade jag seriöst på varför jag sysslar med författarskap. Det är inte bara dåligt betalt. Jag tycker ju också att det mesta i processen är svårt, jobbigt och ångestladdat. Samtidigt har jag knappt lämnat in ett manus innan jag börjar på nästa. Det finns en oförklarlig drift i att skriva och framförallt utvecklas och skriva bättre. Att skriva är, för mig, att tänka. Allt blir så mycket klarare när jag är tvungen att formulera det i text.

Det tröstar mig mycket att Louise Hej Hej Vardag har gjort illustrationerna.

Det jag vill säga med det här inlägget är väl: När ni läser en bok, tänk på att det ligger mycket ångest och många jobbiga timmar bakom den. Ångest och timmar garanterar såklart inte ett bra resultat. Vissa böcker är bara dåliga, men det ligger ändå ett svettigt hantverk bakom dem. Jaja, nu ska jag översätta min första bok. Överraskande kul en sida in!

Gå och lägg dig
Mina morgonrutiner

You Might Also Like

19 Comments

 • Reply s 21 mars 2019 at 15:49

  Jag tror att sandstränder och sånt säkert gör en lyckligare, men kanske de är följden och inte orsaken? Den som är lycklig skulle kanske kunna vara rätt lycklig nästan var som helst.

  Dina läsare blir ju lite som din chef. Att vara i det underläget är inte så trevligt alla gånger, tankar på det? Alltså hur man står ut med en chef som kommer med lite vilka kommentarer som helst som inte har med ens jobb att göra.

  • Reply Peppe Öhman 22 mars 2019 at 16:29

   Jag tror som du skriver att om man har grundförmågan att vara lycklig är omgivningen sekundär. Intressant analys om att mina läsare är som min chef. Jag har lite svårt för chefer (har alltid haft det). Kan de vara mer som mina klienter?

 • Reply AlandsPetra 21 mars 2019 at 18:22

  Stort grattis till hästboken å att den snart står i bokaffärerna! E glad för din skull! Önskar dig massor med lycka till med lanseringen (…..å lite ångest….:-))! Kram!

  • Reply Peppe Öhman 22 mars 2019 at 16:29

   Tack snälla Petra! Blev glad KRAM!

 • Reply Johanna 21 mars 2019 at 23:58

  Först och främst; ett stort grattis! Strongt jobbat! Är också väldigt imponerad av din utgivningstakt och din bredd. Att författarlivet skulle vara drömmigt är nog en av de skevaste missuppfattningarna som fortfarande finns kring skrivandet som yrke. Samtidigt finns det förstås en djup tillfredställelse i att ge sig i kast och slutföra ett stort skrivprojekt. Det är nog därför en ändå fortsätter.

  Jag har precis publicerat min senaste bok och känner igen mig i det du skriver, det finns så många ångesttriggers på vägen som ska pareras. Och för mig är det nästan alltid jobbigast när boken precis kommit ut. Då är jag som mest skör, och ofta inte förmögen att fira på det sätt som jag hade velat.

  Tack för att du delar med dig av dessa sidor av författarskapet också!

  • Reply Peppe Öhman 22 mars 2019 at 16:30

   Tack och GRATTIS till boken! Så BRA GJORT! Och hårt jobbat av dig. Kan relatera till känslan då boken är ute och det inte längre går att redigera i den. (och relatera till att avsluta ett stort projekt) KRAM

 • Reply Evelin H. 22 mars 2019 at 03:46

  Hade missat inlägget som du länkar till, men åh, vad fint det var att läsa allas kommentarer! Precis vad jag behövde i dag. Tycker det är så fint hur du interagerar med dina läsare, och lika fint hur bjussiga alla läsare är som delar med sig! Och förresten, stort grattis till inskickat manus, så modigt att blotta sig själv på det sättet; att liksom skicka ut något i världen som man lagt ner sin själ i! Men livet ska väl KÄNNAS lite också, annars blir det ju rätt tråkigt. 🙂

  • Reply Peppe Öhman 22 mars 2019 at 16:31

   Jag blev också så glad över kommentarerna. Så FINT att folk delar med sig. Uppskattar det så mycket <3 Och tack! Och bra sagt. Livet SKA kännas. <3

 • Reply P 22 mars 2019 at 10:16

  Det där med att tona ner lyckan för att inte provocera andra känner jag igen. Jag märker också att det inte är helt accepterat att fortfarande vara kär i sin man efter 10 år som gifta och ha ett lyckligt äktenskap. Helst ska man bara klaga på sin partner för det ena och det andra. Därför älskar jag att höra om andras lyckliga äktenskap och lyckliga liv, för det gör att också min lycka är ok. Fortsätt därför att skriva om hur bra du har det, Peppe! Givetvis är det också skönt att läsa om sämre saker och problem som folk har, för det har vi ju också alla.

  Angående skrivande och dåliga böcker (syftar inte på din!) så reagerar jag sällan på dålig handling eller icke-genialiska formuleringar, men väldigt mycket på enkla skriv- och stavfel. Speciellt undrar jag hur det är möjligt att ha stavfel eller lämna bort ett ord i barnböcker där det endast är fyra meningar per sida. Jag skulle ju tro att en bok läses igenom av flera personer innan den går i tryck och speciellt en bok med få ord kan ju inte vara svår att korrekturläsa. Har lite mer förståelse för fel i böcker med mycket text. Har du flera personer att läsa igenom dina böcker, eller är det du och förläggaren?

  • Reply Johanna 22 mars 2019 at 12:00

   När det gäller din fråga om korrfel så kan jag ge mina 2 ören utifrån egna erfarenheter. Normalt sett så har man både en innehållsredaktör och en textredaktör som korrläser manuset i flera omgångar + att den som formger sidorna också kan upptäcka saker. Därimellan fixar man fel själv som kommer i retur från redaktörsläsning.

   Tror det du beskriver beror på några olika saker: Tidspress, ekonomisk press (man sparar in på antalet korrvändor) och att ibland så skapas det nya fel när gamla korrigeras och de upptäcks inte pga av de två första orsakerna.

   Det är superjobbigt att som författare upptäcka att korrfel gått i tryck, men det är också lätt att förstå hur de kan ha uppstått då det är så många delar i en bokprocess att det lätt kan gå snett på vägen, trots nogsam läsning.

  • Reply Peppe Öhman 22 mars 2019 at 16:33

   Kan verkligen känna igen det där med att sitta tyst när andra klagar på sina partners. Så fint att läsa att ni är kära 10 år in! Johanna svarade ju bra på korrekturläsartexten. Ofta är det förutom författaren och förläggaren minst två andra som läser, men ÄNDÅ smyger det in korrfel. Jag är också själv helt blind för min egen text.

 • Reply Lina 22 mars 2019 at 16:09

  Jag är inte lycklig och det beror på att jag lever ofrivilligt ensam. Vanligt vardagsliv i flock. Vad intensivt jag önskar mig det. Det känns tomt utan.

  • Reply Peppe Öhman 22 mars 2019 at 16:34

   Det kommer att hända.

 • Reply Lou 23 mars 2019 at 10:04

  Ser fram emot boken frågade redan förlaget om recensions ex… trodde den var ute då jag sett den någonstans…kanske här? 😊
  Tycker du det är svårare att recensera böcker då du själv är författare?

  • Reply Peppe Öhman 23 mars 2019 at 12:08

   Ja, tycker verkligen det. Är mycket mer förstående som författare än innan jag hade skrivit en bok.

 • Reply Peter 25 mars 2019 at 00:13

  jag har frågat efter den då jag vill ge den till mitt brorsbarn, som har en mamma som älskar hästar och han troligtvis är den, av två syskon, som kommer att bli mest hästintresserad. Han inväntar tålmodigt på sin födelsedagspresent från sin farbror. Glad jag blir att den snart kommer i tryck.

  • Reply Peppe Öhman 25 mars 2019 at 13:09

   Blev så glad av den här kommentaren! Signerar gärna boken om det finns en chans till det.

   • Reply Peter 26 mars 2019 at 01:22

    Åh kommer du till Helsingfors för att signera?

    • Reply Peppe Öhman 27 mars 2019 at 08:45

     Tänkte göra det i mitten av juni! Ska försöka få förlaget att styra upp nåt.

  Leave a Reply