Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›
Personligt

Gå och lägg dig

22 mars 2019

För ett halvår sedan köpte vi en bredare säng. Inte för att Magnus och jag hatar att sova nära varandra, men att för varje år som går verkar det dyka upp fler varelser i sängen. Det var såklart en naiv manöver eftersom alla ändå vill sova på mig. Vi kunde likväl klämma ihop oss i en 80 cm bred singelbädd.

Jag har dessutom förlorat förmågan att sova länge på morgnarna. Vaknar kring sju oberoende om det är helg eller vardag. Jag ska inte tvinga er höra på mitt gnäll om sömnbrist (utgår från att de flesta av oss är trötta ibland), men snubblade orelaterat på Twitter över den här recensionen av en bok om sömn.

Boken, alltså Matthew Walkers Sömngåtan (Why we sleep – unlocking the power of sleep and dreams), handlar om hur otroligt viktigt det är att sova minst sju timmar om dygnet och om hur klokt det är med en tupplur mitt på dagen. Jag kan bli väldigt provocerad av framgångsmänniskor som tipsar om att stiga upp halv fem på morgonen och sen jobba till midnatt. Det går inte att vara kreativ och smart om man inte sover tillräckligt. Igår såg vi t.ex. dokumentären Out for Blood in Silicon Valley där grundaren av Theranos, Elizabeth Holmes, skröt om att hon bara sov fyra timmar om natten. Alla som haft småbarn vet att det eventuellt fungerar under en begränsad tid, men i längden håller kroppen inte med så lite sömn.

Så här står det i Aftonbladets recension: Forskningen gör nämligen tydliga kopplingar mellan sömnbrist och nedsatt immunförsvar, och sömnbrist står i direkt relation till dödliga sjukdomar som alzheimer, cancer och depression, förklarar Walker. Likaså försämrar sömnbrist, vilket Walker kallar allt under sju timmars sömn per natt, dessutom fertilitet och ämnesomsättning negativt. 

Själv somnar jag numera med en podd i öronen och sover alltid med sovmask. Lägger mig också så tidigt jag bara kan. Lite för att få vara ifred en stund under dagen, men också för att en släng sömn i kroppen innan nattens brottningsmatcher börjar. Inatt var det katastrofalt med sömnen och funderar på allvar att strunta i FOMO:n, skippa kvällens fest och lägga mig vid halv nio. Men vi får se, kan ju vara att jag piggnar till senare.

Varma kvällar i Santa Monica
Orka vara författare

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Sara 22 mars 2019 at 19:17

  Jag tycker verkligen att det är vettigt om idealet för sömm går från ”jag hinner så mycket och är framgånsrik för att jag väljer bort sömn” men alla studier om hur farligt det är med för lite sömn stressar mig också, som småbarnsförälder som konstant sover lite fö lite. Just nu mycket för lite, dä vårt andra barn föddes för två månader sedan med allt vad det innebär.
  Önskar dig många goda nätters sömn framöver!

  • Reply Peppe Öhman 22 mars 2019 at 21:14

   Håller verkligen med. Och kan relatera till panikkänslorna när man läser om hur för lite sömn. Tröstar mig med: this too shall pass. Grattis till tvåan och likewise: önskar dig långa sovmorgnar och djupsömn. kram!

   • Reply Sara 24 mars 2019 at 18:48

    Tack! Tröstar mig med att naturen ändå måste ha gjort det så att man som förälder bör klara några år med störd sömn utan att skadas alltför mycket. 😊

 • Reply Anna 24 mars 2019 at 11:02

  Hej! Jag vill helst sova 9.5h per natt, men ibland blir det ju mycket mindre. Hade en period då jag (pga allergier) sov typ 3-5h/natt… och har svårt att somna om ifall jag vaknar… Så jag försöker att inte stressa och försöker lägga mig vid 8-9 på kvällen, då är chansen störst att jag sover till kanske 2-3 på natten och då har jag fått de 5 timmar som man helst ska ha – tänker jag. Orkar inte oroa mig för att sova för lite, då kanske jag inte somnar alls! Men – himmelsvid skillnad på hjärnkapaciteten när man sovit tillräckligt… Sov gott!

  • Reply Peppe Öhman 25 mars 2019 at 13:08

   Så jobbar jag också! Försöker lägga mig så tidigt jag bara kan. KRAM

  Leave a Reply