OOTD

Fyndar begagnat och i egen garderob

26 mars 2019

I söndags spelade vi in ett avsnitt av Magnus och Peppes podcast och pratade bland annat om den här artikeln. Den handlar om hur second hand-marknaden växer i rasande fart (inte minst tack vare Marie Kondo) och snart den har gått om de stora kedjorna som säljer snabbmode.

Fyndade den här fransiga klänningen/västen från Ganni på Poshmark.

Folk inte bara shoppar second hand, de säljer också sina grejer oftare än förut och det innebär att de som köper begagnat i medeltal har 28 plagg färre i sin garderob än för två år sedan.

De senaste åren har jag fått en sån aha-upplevelse kring second hand. ALLT finns redan där. Jag är inte (ännu) en person som djupdyker ner i kartongen med trasor och kommer upp till ytan igen med ett par oanvända Louis Vuitton-skor. Däremot har jag fyndat en avsevärd del av min garderob på The Real Real, Poshmark och Wasteland. Bodde jag i Stockholm skulle det antagligen bli en del Blocket och Tradera.

Det sagt, är second hand-konsumtion också en form av konsumtion och så länge vi shoppar kommer det att produceras mer kläder. Det är inte hållbart i längden. Enligt Naturskyddsföreningen är de delar i den privata konsumtionen som påverkar klimatet mest är livsmedel, transporter, boende samt kläder och skor. Den privata konsumtionen står för cirka 2/3 av Sveriges konsumtionsbaserade utsläpp. Det är inte möjligt att stoppa klimatförändringarna enbart genom insatser på individnivå. Men alla kan förstås vara med och skynda på omställningen och bidra till en lägre klimatpåverkan genom att välja mat, transporter, kläder och värmekällor som ger låga klimatutsläpp.

Läderjacka och skjorta båda från Wasteland.

Min mening är absolut inte att uppmuntra någon till konsumtion. Snarare tvärtom: att fynda sig igenom sin egen garderob. På olika sociala medier har jag sett folk som förbinder sig att inte köpa någonting nytt innan de använt alla plagg i sin garderob innan de ens funderar på att köpa nytt. Jag tycker det låter som en otroligt bra idé. Jag tänkte försöka hänga på den. När Magnus jobbar lite mindre i april hoppas jag att han kan ta bilder då och då på mina garderobsfynd. Börjar tröttna på mina egna selfies.

Helsingfors är alltid hemma

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Hanna 27 mars 2019 at 04:37

  Mitt tips för att fynda i den egna garderoben är att dela upp den i kapselenheter enligt säsong. Jag kör med 50 plagg + skor sep-nov, dec-feb, mar-maj, juni-aug, och lägger undan alla kläder som inte tillhör den aktuella kapseln. I de 50 plaggen inräknar jag inte underkläder, strumpor och diverse specialkläder, typ gummistövlar, simdräkt eller balklänning. 50 plagg kan låta som mycket, men med tanke på det växlande klimatet i Norden äts en ganska stor del upp av ytterkläder och skor. Fördelen med detta system är att kläderna verkligen känns som nya då man byter kapsel, att man drar ut på användningen och tvättar kläderna då det faktiskt behövs, samt att man inser hur otroligt lite kläder man på riktigt behöver.

  • Reply Peppe Öhman 28 mars 2019 at 12:29

   Vilket otroligt bra tips med kapselenheter! Tack för det!

 • Reply Cecilia 27 mars 2019 at 10:57

  I över tre veckor har jag nästan varje dag haft något på mig som jag inte använt på länge. En överdel, eller ett par byxor, skor, en väska. Och det känns så himla bra. Samtidigt har en del grejor förpassats till Stadsmissionen eller sålts på Tradera. Det blev plötsligt så tydligt vad som funkade och inte. Så rekommenderar detta starkt!

  • Reply Peppe Öhman 28 mars 2019 at 12:30

   Mycket inspirerande! Ska göra som du. <3

 • Reply Malin 28 mars 2019 at 04:44

  Sååå härligt att höra er igen! Har en tanke angående IS-soldaterna och deras förestående återtåg till sina hemländer (jomen det är ju faktiskt deras nya hemländer, de är svenskar och ska såklart tillbaka till Sverige). Jag och min sambo har pratat jättemycket om det där, min instinkt var definitivt att de inte borde få komma tillbaka, ta ifrån de deras svenska medborgarskap och låt de stanna där de är. Problemet blir ju bara, som min sambo så klokt framhöll, att de länderna knappast har gjort sig förtjänt av dem heller. Vi kan ju inte ha mellanöstern som en soptipp där vi dumpar alla som vi tycker förverkat sitt nya medborgarskap, de länderna är knappast betjänta av ännu fler terrorister och mördare utan behöver tvärtom bli av med dem för att kunna bygga upp sina länder. Det bästa vore kanske om vi hade något land som kunde tömmas och där vi kunde bli av med dessa som inte längre förtjänar ett vanligt liv, men en sådan plats finns ju inte tyvärr, utan vi får nog vackert arbeta med att på något sätt få tillbaka dem till oss… Däremot vore det ju på sin plats med krigsdomstolar som tydligt bestraffar deras handlingar, orealistiskt att de skulle få återgå till livet som om inget hade hänt…

  • Reply Peppe Öhman 28 mars 2019 at 07:09

   Så glad över att du lyssnar! Och så bra poäng med IS-vändarna. Det var väl nåt sånt jag försökte få fram, men inte klarade av att tänka så långt. Tack!

  Leave a Reply