Okategoriserade

Kom ihåg att rösta i riksdagsvalet

27 mars 2019

I kommersiellt samarbete med SFP

Riksdagsvalet två lax nitton yao! Sådär ja, nu när jag fått med kidsen är det läge att påminna er om hur viktigt det är att alla röstar i vår. På den här bloggen gillar vi nämligen demokrati. Demokrati är inget som sker av sig självt (lika lite som jämställdhet). Det är därför vår skyldighet att rösta i val. Klä upp er, ta med ungarna och visa hur ett civiliserat samhälle fungerar. I egenskap av utlandsfinländare vill jag också passa på att påminna mina gelikar om att nytt för 2019 är möjligheten att brevrösta. Det är enkelt! Gör det!

För mig är det självklart att den absolut viktigaste frågan i riksdagsvalet är klimatfrågan. Som så många saker står den här frågan inte ensam, utan är kopplad till rättvisa och jämlikhet. Klimatfrågan hänger bland annat ihop med en annan av mina hjärtefrågor, nämligen jämställdhet. Kvinnor i utvecklingsländer är den grupp som drabbas hårdast av klimatkatastrofen.

I det här riksdagsvalet kommer jag att rösta på SFP för att de vid sidan om klimatfrågor och jämställdhetsarbete och jobbar för att det svenska språket ska finnas kvar i Finland. I år har jag dessutom flera goda vänner och kompisar som ställer upp. Bland annat Eva Biaudet som jag själv jobbat för på riksdagen och som jag VET är en otrolig kvinna som verkligen brinner för en bättre värld. Tycker så mycket om Eva! Också Karin Palmén och Silja Borgarsdóttir Sandelin har samma värderingar som jag. De vill att Finland ska ta klimatförändringen på allvar, bli mer miljömässigt hållbart och jämställt. Otroligt bra personer! Och Ida Schauman! Micaela Röman! För att inte tala om min älskade vän (och före detta kollega) Janne Strang. En av de smartaste människorna jag känner. Nu listar jag folk jag verkligen kan rekommendera som kandidater. Innan du själv röstar, kom ihåg att kolla din egen valkrets och vem som ställer upp där.

Janne i gult längst till vänster. Bild: Minna Lehtinen.

Tillbaka till klimatet, dessa löften ställer sig SFP bakom:

• Finland ska vara koldioxidneutralt år 2035
• Finland ska minska sina utsläpp med 60%, jämfört med år 1990:s nivå,
innan år 2030
• I lagberedning ska lagförslagen bedömas också ur klimatperspektiv
• Klimatinverkan ska beaktas i uppgörandet av vår statsbudget


Här kan du läsa mer.

En annan av SFP’s hjärtefrågor är utbildning, bland annat fyra timmar avgiftsfri småbarnspedagogik per dag för alla barn som fyllt tre år, tillgången till god elevvård och mångsidigt stöd bör garanteras längs hela inlärningsstigen, skolan ska trygga jämlika förutsättningar för alla barn och högskoleutbildningen ska vara avgiftsfri även i framtiden. (Läs mer här). Efter att ha bott i USA i snart sex år inser jag hur otroligt viktigt det är, inte minst för jämställdheten och jämlikhet, med avgiftsfri förskola, skola och vidareutbildning. Vi är otroligt priviligierade som har ett skattefinansierat utbildningssystem.

Det är nu vårt ansvar att skapa den bästa möjliga riksdagen med representanter som tror på rättvisa och hållbarhet. Vilken är din viktigaste fråga i valet?

PS är du finländare och råkar befinna dig i Stockholm på fredagen (29.3) så ordnar SFP en AW på Haymarket. Både Eva och Silja finns där. Här är Facebookeventet.

Katt i familjen
Chokladöverdragna popcorn

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Sandra 29 mars 2019 at 05:29

    Så många bra kandidater! Kunde rösta på dem alla, synd att man bara har en röst och dessutom måste använda den i en annan valkrets än var dessa är uppställda.

    • Reply Peppe Öhman 30 mars 2019 at 14:46

      Haha, kan verkligen relatera!

    Leave a Reply